STOCKHOLM
 

 

 

 

HEMOM WING CHUNSCHEMAKONTAKTHISTORIAGALLERI

 

 

 

HISTORIA

Wing Chun är en kampkonst som härstammar från södra Kina, kallat Nam Kuen (”boxning från södern”) och har utövats i över 300 år. Typiskt för den här boxningsstilen är snabba och explosiva tekniker, utförda på extremt nära avstånd till sin motståndare. Unikt är också att man tränar mer efter koncept och idéer än fasta tekniker.

Wing Chun är nog mer känt för några av sina berömda träningsmetoder, så som Chi Sau/ "Klisterarmar" och några av sina träningsredskap som Trädockan, Långstaven och de korta knivarna/svärden.

1950 blev systemet i alla fall mer tillgängligt för allmänheten i Hong Kong, tack vare att en man vid namnet Yip Man öppnade en skola.  20 år senare, på 70-talet, gjorde en av hans elever, filmstjärnan Bruce Lee, systemet världskänt för oss i väst.

               
   Yip Man och Bruce Lee
 

I dag finns Wing Chun nästan i alla länder och större städer världen om och anses idag som en av de största Kinesiska kampkonsterna i världen. Stilen kan också ses med flera olika stavningar, som Wing/Ving Chun/ Tsun/ Tjun etc. Det beror på att det finns flera olika grenar inom stilen, med olika mästare och olika idéer och inriktningar.

 

MAI GEI WONG WING CHUN KUEN

Mai Gei Wong Wing Chun Kuen skapades av en man vid namnet Wong Fu Wong. I denna stil av Wing Chun använder man sig av flera olika kinesiska träningsredskap och vapen, för att bygga upp bla kraft och styrka. Systemet är också välbeprövat i kamp och effektivt som självförsvar. I Kina är det inte ovanligt att eleverna ställer upp i tävlingar av olika slag. Mai Gei Wong Wing Chun innehåller många unika idéer och träningsmetoder som också är bra för hälsan. Bla finns det speciella övningar för att träna "inre kraft".

 

WONG NIM YI

Wong Nim Yi kommer ifrån staden Guangzhou i södra Kina. Han är sonen till en välkänd och respekterad Wing Chun mästare Wong Fu Wong, grundaren av Mai Gei Wong Wing Chun. Han tillhör en familj med lång kampkonsttradition och han började i tidig ålder träna Wing Chun, i sin fars skola, men även under andra kung fu mästare. Sedan sin fars bortgång på 90-talet är han den som främst nu för sin fars arv vidare och lär ut detta unika boxningssystem i världen.

 

SIFU IVAN RZOUNEK

Sifu Ivan Rzounek, från Tjeckien förde Mai Gei Wong till Europa i slutet på 90-talet. Han reser fortfarande flera gånger varje år tillbaka till Kina, för att fortsätta sina studier om Wing Chun. Han har idag sin skola i Prag, där han nu tränar och forskar om wing chun på heltid.